Het effect van egaliseren op de uiteindelijk kwaliteit van de vloer
Ben je voornemens om een gietvloer te laten leggen, dan is het wel belangrijk dat de ondervloer vlak is. Te vaak wordt er gedacht dat dit niet noodzakelijk is, aangezien de gietvloer de oneffenheden wel teniet doet. Toch werkt dit in de praktijk anders en is egaliseren een belangrijk onderdeel, ook om uiteindelijk de gewenste kwaliteit te krijgen. Kijken we naar de verschillende type vloeren, dan is dit met name bij een gietvloer en PVC vloer belangrijk. Kies je voor laminaat, dan kan dit vaak prima met isolatieplaten of folie. Omdat we toch merken dat lang niet iedereen weet wat het effect van het egaliseren van de vloer is, leggen we het je in dit artikel stap voor stap uit.
Waarom is egaliseren belangrijk?
Het egaliseren van een vloer heeft verschillende voordelen. Als we kijken naar de gietvloer prijzen, dan wil je natuurlijk wel optimaal kunnen genieten van je vloer. Een vlakke ondergrond is hiervoor van belang. Oneffenheden kunnen namelijk veel sneller zorgen voor slijtage en beschadigingen aan de uiteindelijke vloer die wordt gelegd. Reden genoeg dus om de ondervloer vlak te maken. Daarnaast zorgt het egaliseren voor een strakke en naadloze afwerking. Dit is vooral belangrijk bij het leggen van tegels, waarbij elke oneffenheid direct zichtbaar is. Een goede egaliseerlaag zorgt ervoor dat de tegels mooi op hun plek blijven liggen en voorkomt dat ze gaan verschuiven of breken.
Hoe werkt egaliseren?
Stel dat je kiest voor een gietvloer betonlook, dan is het belangrijk dat het egaliseren op de juiste manier gebeurt. Dit is namelijk veel meer dan alleen het aanbrengen van een ‘laag’ egaline. Het begint met het schoonmaken en voorbereiden van de ondervloer. Eventuele losse delen moeten worden verwijderd en eventuele scheuren of gaten moeten worden gerepareerd. Vervolgens wordt de egaline aangebracht. Dit kan een mengsel zijn van cement en water of een speciale egaliseerpasta, afhankelijk van de uiteindelijke vloer. Het middel wordt gelijkmatig verdeeld over de vloer en gladgestreken met behulp van een spaan. Hierbij is het belangrijk om nauwkeurig te werken en ervoor te zorgen dat alle oneffenheden worden opgevuld. Na het aanbrengen van de egaline moet de vloer drogen. De droogtijd kan variëren, afhankelijk van het type middel dat is gebruikt en de omstandigheden in de ruimte. Belangrijk is wel dat je ook zorgt dat het goed droog is, voordat je begint met de ‘echte’ vloer.
Resultaat van een goed geëgaliseerde vloer
Als het egaliseren op de juiste manier is uitgevoerd, kun je rekenen op een design betonvloer van hoge kwaliteit. De vloerbekleding zal mooi en strak liggen, zonder zichtbare oneffenheden of bobbels. Daarnaast zal de vloer langer meegaan en minder onderhoud nodig hebben, omdat de kans op beschadigingen een stuk kleiner zijn. Een goed geëgaliseerde vloer biedt niet alleen praktische voordelen, maar zorgt ook direct voor meer comfort en een langere levensduur. Reden genoeg dus om voldoende tijd en aandacht te besteden aan het vlak maken van de ondervloer dus. Dit zie je misschien wel niet direct terug, maar op lange termijn ben je blij dat je het gedaan hebt.