28 mei 2024

Hoe dik moet de laag egaline zijn bij het egaliseren van de vloer?

Ga je binnenkort zelf een vloer leggen of laat je dit doen? Dan zal je merken dat in het geval je dit laat doen, er eerst een laag egaline wordt aangebracht om ervoor te zorgen dat de vloer vlak is. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat een ondervloer met oneffenheden niet bepaald prettig is voor het leggen van de uiteindelijke vloer. Zo zal je dit bij zowel PVC, tapijt als een andere vloer op korte en lange termijn zeker terug zien en dat is ontzettend zonde. Daarom is de vloer egaliseren de eerste stap voordat de uiteindelijke vloer kan worden gelegd. Omdat we toch vaak merken dat er verwarring is over de dikte van deze laag, hebben wij de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

Waarom egaliseren?

We hebben het al even uitgelegd, maar de reden dat je egaline vloer moet aanbrengen, is omdat dit zorgt voor een goede basis van de uiteindelijke vloer. Egaline zorgt namelijk dat de ondergrond vlak is en oneffenheden verdwijnen. Daarnaast zorgt het ook voor een stuk extra isolatie en voorkom je problemen op lange termijn. Op het moment dat je namelijk oneffenheden in je vloer hebt zitten en er lopen constant mensen over, dan gaat dit op lange termijn een probleem geven. Bij vloerbedekking zie je dan vaak dat dit gedeelte veel sneller slijt, omdat het gewicht en dus ook de wrijving op één punt is. Bij PVC kan het zorgen dat de druk op de stroken te hoog wordt, waardoor het bol kan gaan staan. Reden genoeg dus om de ondervloer netjes te egaliseren, zodat je niet bang hoeft te zijn voor problemen.

Hoe dik moet de egaline laag zijn?

Net als eigenlijk met het aanbrengen van een vloercoating na het egaliseren, zien we ook dat het aanbrengen van egaline afhankelijk is van een aantal factoren. Zo bepaalt de mate van oneffenheid de dikte van de laag. Je kunt je wel voorstellen dat je bij meer oneffenheden, een wat dikkere laag egaline moet aanbrengen, dan wanneer het om maar een paar kleine scheuren in de ondervloer gaat. Daarnaast hangt het ook af van het type egaline dat wordt gebruikt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je gebruikmaakt van een egaline die moet worden aangebracht in meerdere lagen, waardoor het uiteindelijk wat dikker wordt.

 

  • Minimaal: 2 mm. Dit is de minimale laagdikte voor de meeste egalines.
  • Standaard: 2-5 mm. Dit is de meest gebruikte laagdikte voor het egaliseren van kleine oneffenheden.
  • Maximaal: 30 mm. Sommige egalines kunnen tot 30 mm worden aangebracht, maar dit is meestal alleen nodig voor extreme oneffenheden of hoogteverschillen.

 

Mocht je nu twijfelen over de kwaliteit van je ondervloer en of het bijvoorbeeld wel verstandig is om bepaalde oneffenheden weg te werken met egaline of dat er eerst speciaal vulmiddel moet worden gebruikt, dan doe je er verstandig aan even navraag te doen bij een bouwmarkt of vloerenbedrijf. Je wilt namelijk niet achteraf voor een verrassing komen te staan.