28 mei 2024

Moet je de naden na het egaliseren afkitten?

Dat we onze ondervloer vlak moeten maken door deze te egaliseren, dat weten de meesten wel, maar moet je de naden na het egaliseren eigenlijk ook afkitten of is dit pas op het moment dat de uiteindelijke vloer is gelegd? Omdat we toch merken dat hier regelmatig vraag naar is, leggen we je niet alleen uit wanneer het belangrijk is om te kitten, maar vertellen we je ook de reden en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste kit. Zo heb je voor het afkitten van de badkamer een andere kit nodig dan wanneer het gaat om de vloer in de woonkamer. Reden genoeg dus om even goed op te letten voor het geval je voornemens bent om zelf aan de slag te gaan met je vloer of wat meer informatie wilt over het kitten zelf en de noodzaak ervan.

Verschillende factoren die bepalen of je moet kitten

Het wel of niet hoeven kitten is afhankelijk van een aantal factoren. Daarom kunnen we je ook geen eenduidig antwoord geven op deze vraag. Wat we wel kunnen, is de verschillende factoren met je bespreken, zodat je voor jezelf een inschatting kunt maken of het bij jouw vloer wel of niet noodzakelijk is. Uiteraard adviseren we wel altijd om het advies van een ervaren vakman in te winnen, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt. Maar voordat dit noodzakelijk is, zullen we eerst de belangrijkste factoren met je delen.

Het type egaline

Het type egaline bepaalt natuurlijk voor een groot deel of je wel of niet moet kitten. Dat geldt in principe voor iedere uiteindelijke vloer. Hoewel ook de manier van lijmen van invloed is, kan ook de afwijking in de muur een belangrijke rol spelen. Zo is de KE 2000s lijm ontzettend sterk, maar kan het alsnog zijn dat je er met een kitspuit langs moet om de laatste naden en kieren te kunnen dichten. Kijken we naar de verschillende type egalines, dan zien we dat we de keuze hebben uit: Zelfnivellerende egalines. Deze egalines vloeien vanzelf uit tot een glad oppervlak en hoeven meestal niet te worden afgekit. De andere is de standaard egaline. Deze egalines kunnen kleine oneffenheden en naden achterlaten die na het drogen afgekit moeten worden.

Type vloer

Wat naast het type egaline ook bepaald of je de vloer wel of niet af moet kitten, is het type vloer. Logisch ook, want vloerbedekking heeft een andere afwerking nodig dan wanneer je kiest voor PVC bijvoorbeeld. Ondanks het feit dat je gebruikmaakt van de hoogwaardige kwaliteit egaline van Uzin Utz, kan het dus zomaar zijn dat je in het ene geval wel moet kitten en het andere geval niet. Zoals je dus ziet kan dit per situatie verschillen.

Zorg voor de juiste kit

Je kunt je vloer nog zo goed egaliseren met bijvoorbeeld de egaline van Pallmann. Uiteindelijk is het ook zaak dat je kiest voor de juiste kit. Daarom is het aan te raden dit direct bij de desbetreffende winkel waar je de vloer koopt, na te vragen. Je zit er namelijk niet op te wachten dat je er pas na een aantal maanden achter komt dat hetgeen dat je hebt gebruikt, toch niet helemaal goed lijkt te zijn.