24 mei 2023

Moet je een nieuwbouwwoning laten egaliseren?

Als je net de trotse eigenaar bent van een nieuwbouwwoning, dan komt er na de oplevering nog een hele hoop op je af. Gelukkig heb je, als het goed is tijdens de bouw al het nodige geregeld en is het een kwestie van wachten totdat alle vakmensen zijn geweest, voordat je eindelijk kunt beginnen aan het inrichten van je nieuwe huis. Toch zien we dat er vaak nog wat onduidelijkheid is over de vloer zelf. Want stel dat je kiest voor een PVC visgraat vloer, dan is het wel prettig te weten of de ondervloer ook eerst moet worden geëgaliseerd. Gebeurt dit namelijk niet, dan loop je het risico dat je vloer niet mooi kan worden gelegd. Reden genoeg dus om hier wat verder in te duiken.

Waarom moet de vloer worden geëgaliseerd?

Voor we verder gaan, is het belangrijk eerst te weten waarom er wordt geëgaliseerd. De voornaamste reden is om ervoor te zorgen dat de ondervloer volledig vlak is, voordat de daadwerkelijke vloer wordt gelegd. Op het moment dat je daarom ook via een PVC vloerenwinkel je vloer uitzoekt, zal er ook altijd op locatie worden gekeken hoe de huidige situatie is, zodat er kan worden bepaald op dit wel of niet nodig is. Stel dat je een ruwe betonvloer hebt, met allerlei oneffenheden, dan kun je je wel voorstellen wat er gebeurt op het moment dat je hier de vloer overheen legt. Dit zal in eerste instantie niet direct voor problemen zorgen, maar naarmate de tijd vordert zul je al snel merken dat de vloer niet mooi vlak ligt. Kortom, reden genoeg dus om hier altijd kritisch naar te laten kijken.

Egaliseren zorgt dat PVC en laminaat vloeren vlak worden gelegd

Het leggen van een PVC- en ook laminaatvloer is een vak apart. Op het eerste oog lijkt het relatief eenvoudig en is het niet meer dan wat planken in elkaar schuiven of klikken, maar in de praktijk werkt dit net even iets anders. De belangrijkste stap voordat je kunt beginnen met het leggen van zowel PVC als laminaat vloeren, is het egaliseren van de ondergrond. Doe je dit namelijk niet, dan zul je merken dat de vloer niet goed aansluit, waardoor de kans bestaat dat deze op lange termijn omhoog komt. We kunnen je verzekeren dat als er iets is wat je niet wilt, het omhoogkomen is van je vloer. Belangrijk dus om ervoor te zorgen dat de ondergrond altijd vlak wordt gemaakt met behulp van egaline.

 

Hoe zit het bij een nieuwbouwwoning?

Nu je weet waarom egaliseren zo belangrijk is, is het goed om te kijken naar een nieuwbouw woning. Er heerst namelijk nog wel eens wat verwarring over het al dan niet wel of niet hoeven te egaliseren van de vloer. Het antwoord op deze vraag is vrijwel in alle gevallen dat het wel nodig is. De reden is dat deze woningen worden opgeleverd met een ruwe betonvloer, wat betekent dat de vloer nog een afwerking nodig heeft, wat in dit geval dus egaline en dus egaliseren betekent. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *