28 mei 2024

Tips voor het egaliseren van een tegelvloer

Ben je voornemens de vloer te gaan betegelen, dan is het belangrijk dat de ondergrond vlak is. Om dit voor elkaar te kunnen krijgen, zal deze moeten worden geëgaliseerd. Dit zorgt er namelijk voor dat je straks een vlakke ondervloer hebt en de uiteindelijke tegelvloer waterpas kan worden gelegd. Toch zien we dat veel mensen die denken dit zelf te kunnen doen, niet helemaal exact weten waar ze allemaal op moeten letten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de eerste oneffenheden te verhelpen voordat je begint met egaline. Doe je dit namelijk niet, dan kan het zijn dat je een te dikke laag egaline nodig hebt, wat in de meeste gevallen de kwaliteit van de uiteindelijke vloer niet ten goede komt. Daarom willen we graag een aantal handige tips met je delen, die het egaliseren van de tegelvloer een stuk makkelijker maken.

De kwaliteit van de ondervloer

Met egaline kun je een groot deel van de oneffenheden wel verhelpen, maar belangrijk is wel dat flinke scheuren en ook gaten vooraf worden gedicht. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat de vloer op deze plekken wat zwakker is of zelfs minder isolerend met een koudebrug tot gevolg. Dat is ook precies de reden waarom de ondervloer eigenlijk voor het grootste deel al vlak moet zijn voordat je begint met het het verdelen van de egaline. Je kunt je wel voorstellen dat de afwerking van je tegelvloer een stuk mooier wordt op het moment dat de ondervloer vlak is. Dit voorkomt dat je straks op bepaalde plekken veel meer voegmortel nodig hebt om de voegen mooi gelijk te krijgen. Zorg er dus voor dat je scheuren en gaten eerst verhelpt, dan de vloer schuurt en vetvrij maakt en pas daarna met egaline aan de slag gaat.

Egaline aanbrengen

Het aanbrengen van egaline is eigenlijk niets meer dan een laagje cement of beton van 2 tot 3 millimeter. Je moet dus niet denken dat er een enorme extra laag op komt. Het is er puur voor om de kleine oneffenheden te verhelpen en te zorgen dat de uiteindelijke tegelvloer vlak ligt. Vooral in de badkamer is een goede afwerking belangrijk. Kies daarom ook voor Ultracolor mapei voor het voegen van de tegels, zodat je kans op lekkage vrijwel nul is. Je kunt je voorstellen dat wanneer de tegels niet helemaal waterpas liggen, die uiteindelijk kan zorgen voor scheuren in de voegen, met waterschade tot gevolg. Het vervelende is dat je er vaak later pas achter komt, waardoor het te laat is om nog te kunnen verhelpen zonder dat de tegelvloer vervangen hoeft te worden.

De uiteindelijke afwerking

Het egaliseren van de vloer wil niet zeggen dat alles in één keer vlak is. Het kan dus best zijn dat er bepaalde stukken zijn die nog even moeten worden bijgewerkt. Dit is hetzelfde als wanneer je de tegelvloer hebt gelegd. Deze is dan voor 90 procent wel klaar, maar de afwerking met voegmortel van Kerapox easy design maakt dan net even het verschil. Mooie strakke voegen zorgen er namelijk net evn voor dat alles strak is, zonder dat je straks een betegelde vloer hebt waar de ene voeg breder of dieper is dan de ander.