12 juni 2024

Tips voor het egaliseren van een vochtige ruimte

Wanneer je de badkamer of keuken wilt betegelen of voorzien van een ander soort vloer, dan zullen deze ruimtes in de meeste gevallen eerst moeten worden geëgaliseerd. Waar dit bij een woonkamer of andere ´droge´ ruimte zo geregeld is, is het bij een vochtige ruimte zoals met name de badkamer, net even anders. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat de uiteindelijke vloer en dus ook de ondervloer tegen water en vocht moet kunnen en niet na enkele wegen beginnen te schimmelen. Daarom is het wel belangrijk dat je de juiste egaline gebruikt, maar ook goed nadenkt over de uiteindelijke verdere afwerking. Hierbij is het belangrijk om de juiste kwaliteit siliconenkit te gebruiken voor de raden, zoals de Mapesil AC zodat je zeker weet dat alles straks goed waterdicht is en je niet bang hoeft te zijn dat er water onder de tegels kan komen.

Kies de juiste egaline

Op het moment dat je een vochtige ruimte wilt egaliseren, is het belangrijk dat je hiervoor wel de juiste variant gebruikt. Zo zijn er namelijk voor ieder type vloer, maar ook omstandigheden andere soorten egaline verkrijgbaar. Kies een egaline die speciaal is gemaakt voor vochtige ruimtes. Deze egalines zijn bestand tegen vocht en condensatie en bieden een betere hechting op vochtige ondervloeren. Dit geldt ook voor de uiteindelijke vloer die in de badkamer wordt gelegd. Stel dat je kiest voor PVC, wat overigens prima kan in de badkamer, is het belangrijk de juiste PVC lijm te kopen, die niet alleen sterk is, maar ook een waterafstotende werking heeft. Mocht er dan om wat voor reden dan ook toch water ergens door de vloer kunnen komen, dan houd deze in ieder geval een deel tegen.

Laat de egaline goed drogen

Een vloer egaliseren is best een uitdaging. Helemaal in een vochtige ruimte. Waar je in de woonkamer vaak prima na een dag kunt beginnen met de uiteindelijke vloer, is het in een vochtige ruimte extra belangrijk om wat langer te wachten. Doe je dit namelijk niet en kies je ervoor de uiteindelijke vloer redelijk snel te laten leggen, dan kan het zijn dat de egaline niet goed uithardt. Dit kan ervoor zorgen dat de uiteindelijke vloer  straks gaat ´werken´ of de ondervloer niet goed waterafstotend is.

Laat je adviseren

Het egaliseren van een badkamer is best een uitdaging. Daarom is het ook verstandig je te laten adviseren door een vakman met de juiste kennis. Wat namelijk vaak het probleem is met vocht, is dat je dit pas in een veel te laat stadium merkt en dat is wanneer het begint te schimmelen. Dit tast niet alleen alles aan, maar is ook schadelijk voor de gezondheid. Je kunt dus veel beter een echte vakman inschakelen, dan dat je straks zelf denkt dit te kunnen doen omdat je hiermee een paar honderd euro weet te besparen, maar je over een half jaar de complete badkamer mag strippen omdat je overal te maken hebt met vocht of zelfs schimmel.