al 10 jaar de grootste

Egaliseren of ondervloer

Meteen een offerte ontvangen?

Onze diensten

Egaliseren of ondervloer?

Moet je de vloer egaliseren of kun je zo op de kale ondervloer een vloer aanbrengen? Dat is een veelgestelde vraag. In sommige gevallen is het niet nodig om de bestaande vloer eerst te egaliseren, maar vaak kun je dit beter wel laten doen. Wanneer het nodig is om te egaliseren, leggen we je graag uit.

Hoe ziet een kale ondervloer eruit?

Een kale, betonnen ondervloer wordt vaak afgewerkt met zandcement of anhydriet. Meestal wordt bij een vloer op de begane grond zand gestort, of wordt er een kruipruimte met of zonder ventilatieopeningen in de gevels aangelegd. In sommige gevallen is het nodig dat er een vochtisolatie wordt aangebracht, zodat al het optrekkend vocht uit de uiteindelijke vloer verdwijnt. Op die manier wordt de vloer optimaal beschermd. In een aantal gevallen is zandcement genoeg om een vloer over te leggen. Maar uit de ervaring blijkt dat de vloer toch geëgaliseerd moet worden. Bijvoorbeeld als er een pvc-vloer of marmoleumvloer op komt. Laminaat kun je wel leggen zonder te egaliseren, dan is een ondervloer voldoende, net als bij houten vloeren.
Ondervloer egaliseren

De voordelen

 • 15.000 + Aanvragen

  01

  De grootste online aanbieder. Elke dag maken we honderden vierkante meters.

 • Snel een scherpe offerte

  02

  Je ontvangt vrijwel altijd binnen 24 uur een scherpe offerte voor jouw specifieke vloer.

 • Egaliseren door heel Nederland

  03

  Wij werken met uitvoerders door héél Nederland vanaf verschillende locaties. We kunnen daarom altijd snel aan de slag.

Egaliseren van jouw ondervloer

Egaliseren bij pvc en marmoleum

Anhydriet kan vlak genoeg zijn om een vloer direct op aan te brengen. Na het schuren en het aanbrengen gaat er dan een primer op, om vervolgens zo de vloer aan te leggen. Toch is het vaak wel verstandig om de vloer te egaliseren.

Plakvloeren als pvc en marmoleum moeten altijd een geëgaliseerde basis hebben. Bij sommige marmoleum vloeren is het zelfs verplicht om de ondervloer eerst te egaliseren, omdat je anders geen garantie krijgt.

085-4014938

Voor vragen of een telefonische prijs

De ondervloer egaliseren

Het egaliseren van een ondervloer kan gedaan worden met vloeibaar egalisatiemiddel, zoals egaline. Dit kan worden gebruikt bij zowel zandcement als bij anhydriet ondervloeren. Voordat er geëgaliseerd kan worden, moet de vloer eerst onderzocht worden op vocht. Daarna moet er een primer worden aangebracht en moeten alle scheuren uit de vloer. Egalisatiemiddel is verkrijgbaar in poedervorm. Je maakt het aan met water, zodat het vloeibaar wordt. Met een egaliseerkam of een prikkelrol wordt het aangebracht op de vloer. Een dunne laag van ongeveer 3 millimeter maakt de vloer gladder, terwijl een dikkere laag vanaf 4 millimeter ook de golving uit de vloer haalt. Na het egaliseren wordt de vloer licht opgeschuurd.

Een expert doet het beter!

Het egaliseren en het gereed maken van een ondervloer is een nauwkeurig klusje. De eindafwerking die je gebruikt moet er immers strak op komen. Dat doen wij beter dan een doe-het-zelver. Het is zeer de moeite waard om vakmensen bezig te laten met de vloer. Vakmensen hebben alle kennis en ervaring en hebben bovendien het juiste gereedschap. Het zou veel duurder zijn om deze gereedschap zelf te moeten huren, en het zelf te doen, met alle risico’s van dien, dan een professional in te huren.