al 10 jaar de grootste

Egaliseren Vloerdikte

Meteen een offerte ontvangen?

Onze diensten

Vloerdikte

Hoe dik kun je een vloer egaliseren? En welk middel gebruik je daarvoor? Kun je dit zelf of kun je beter een vakman inschakelen? We beantwoorden al deze vragen stap voor stap.

Egaliseren: hoe dik moet een vloer zijn?

Egaliseren gebeurt met egaliseermiddel. Hiervoor wordt vaak egaline gebruikt. Dit is een krachtig middel, maar helaas niet goedkoop. Het is vooral bedoeld voor het uitvlakken van ondergronden. Doordat het vrij duur is, wil je er het liefst zo min mogelijk van gebruiken. De dikte van een vloer, aangelegd met egaline, is dus beperkt. In de praktijk zien we egaline vloeren van meer dan 2 of 3 centimeter nauwelijks voorkomen.

Over het algemeen is de dikte van een vloer van egaline zo’n 1 of 2 millimeter. Hoe dik je het aanbrengt, hangt vooral af van de ondervloer en het type egaline. Dat we niet vaak dikke egalinelagen zien, wil niet zeggen dat het nooit voorkomt.

Vloerdikte egaliseren

De voordelen

 • 15.000 + Aanvragen

  01

  De grootste online aanbieder. Elke dag maken we honderden vierkante meters.

 • Snel een scherpe offerte

  02

  Je ontvangt vrijwel altijd binnen 24 uur een scherpe offerte voor jouw specifieke vloer.

 • Egaliseren door heel Nederland

  03

  Wij werken met uitvoerders door héél Nederland vanaf verschillende locaties. We kunnen daarom altijd snel aan de slag.

Vloerdikte van de egaline

Egaline of iets anders?

Het kan zijn dat de ondervloer in een hele slechte conditie is, of dat er een bepaalde dikte overbrugd moet worden. Het kan dan zijn dat egaline niet geschikt is. Je kunt dan beter kiezen voor een ander cementgebonden product. Helaas houdt een ander product ook in, dat het langzamer opdroogt. Daarom kiezen veel mensen ervoor een droogtijdversneller aan de cementmix toe te voegen. Daarmee kun je de droogtijd flink verkorten en kun je sneller aan het werk.

Tot hoeveel cm kun je egaliseren?

Over het algemeen is het gangbaar tot 30 millimeter te egaliseren. Voor alle vloeren hoger dan 30 millimeter kun je het best een ander bouwmateriaal dan egaline of egalisatiemortel gebruiken. Hoeveel egalisatiemortel je nodig hebt, hangt af van de laagdikte. Een voorbeeld bij een willekeurige egalisatiemortel: 5 millimeter is ongeveer 8,5 kg per m2, terwijl 30 mm ongeveer 51 kg per m2 is. Om tot 30 millimeter te komen, doe je 5 x 8,5 kg per m2. Je komt dan uit op 51 kg. Zo weet je dus dat 30 millimeter tenminste 51 kilogram mortel vereist. Tot hoeveel je precies kunt egaliseren, kun je het best overleggen met de professional. Deze heeft een goed inzicht in de mogelijkheden.

085-4014938

Voor vragen of een telefonische prijs

Egaliseren tot 3 cm

Moet de vloer geëgaliseerd worden? Dan moet dat met veel zorgvuldigheid gebeuren. Er mogen geen oneffenheden in de vloer te vinden zijn. Om dit te bereiken, kan egalisatiecement gebruikt worden. Meestal wordt een cement van een paar millimeter gebruikt, maar als het moet, kan een laag tot 3 centimeter worden aangebracht. Hiervoor gebruikt de vakman dan speciaal egalisatiecement van hoogwaardige kwaliteit.

Egaliseren tot 5 cm

Egaliseren tot 5 cm is een lastig karwei. Het kan namelijk niet met alleen wat egaline bereikt worden. Daarom komt er een speciaal middel aan te pas. Vaak gaat het om een hoogvloeibare, zelfnivellerende en vezelversterkte cementgebonden egalisatie of renovatiegietvloer. De laagdikte hiervan bedraagt tussen de 5 en 50 millimeter. Dit kan worden toegepast op stabiele houten, betonnen, steenachtige- en cementgebonden ondergronden. Het wordt vooral gebruikt bij het renoveren / verwijderen van oude en problematische ondergronden. Na het leggen hiervan, moet nog wel een eindafwerklaag geplaatst worden.

Een dikke vloer laten egaliseren door een vakman

Als je een lastige, dikke vloer moet egaliseren, kun je dit misschien beter overlaten aan een vakman. Een vloer van een aantal centimeter egaliseren is namelijk een erg lastige, tijdrovende klus. Het is zonde van het geld als het mislukt. Zoals we al schreven, is egaline niet goedkoop. Je kunt vaak flink besparen door het materiaal en de arbeid in één te betalen. Dan weet je ook zeker dat de vloer er goed in ligt en je achteraf geen schade krijgt.