28 mei 2024

Wanneer moet ik de vloer egaliseren?

Wanneer jij een nieuwe vloer gaat leggen, dan is het belangrijk dat de basis goed is. Het is dus van belang dat de ondervloer eerst wordt voorzien van egaline en dus wordt geëgaliseerd. Toch zien we dat veel mensen hier niet aan denken, met alle gevolgen van dien. Wat we namelijk vaak horen, is dat een groot deel van de hobbyklussers, om ze maar even zo te noemen, denkt dat een ruwe betonvloer vlak genoeg is. De kans dat dit zo is, die is vrij klein, kunnen we je verzekeren. Deze vloeren zitten namelijk vaak vol oneffenheden en scheuren en zijn dus niet geschikt om direct de vloer op te leggen. Niet erg, maar wel handig om even te weten. Omdat het niet voor iedere vloer noodzakelijk is om deze te egaliseren, gaan we je in dit artikel helemaal uitleggen wanneer dit wel het geval is.

Waarom is egaliseren zo belangrijk?

We hebben het al even uitgelegd, maar om het wat duidelijker te maken, leggen we het je nog even in het kort uit. Een betonvloer zit vaak vol met oneffenheden. Vaak niet heel groot, maar wel net genoeg om problemen te veroorzaken bij de uiteindelijke vloer. Door de vloer eerst vlak te maken met egaline, voorkom je dat je uiteindelijke vloer straks niet helemaal vlak ligt. Dit geldt overigens niet alleen voor PVC of tapijt, maar ook voor vloercoating over de gietvloer. Hoe dit in de praktijk werkt en bij welke vloer het wel of niet belangrijk is om de ondervloer te egaliseren, leggen we je nu uit.

Wanneer is egaliseren noodzaak?

Het egaliseren van de vloer is niet in alle gevallen noodzakelijk. Stel dat je betonvloer redelijk vlak is en je gaat laminaat leggen, dan is alleen een ondervloer meer dan voldoende om deze kleine oneffenheden weg te kunnen werken. Wanneer het wel noodzakelijk is, vertellen we je nu. Stel dat je vloerbedekking wilt laten leggen, dan is een verschil van 2 tot 3 millimeter zelfs als te merken en zal dan ook zorgen voor oneffenheden en zelfs een wiebelend gevoel. Ook bij een PVC of epoxyvloer is het belangrijk om te zorgen voor een vlakke ondergrond. Hoewel een epoxyvloer natuurlijk wordt gegoten, is het wel belangrijk dat de ondervloer vlak is. Is deze dat namelijk niet, dan kan het zijn dat niet overal dezelfde hoeveelheid epoxy ligt, wat op lange termijn kan zorgen voor problemen.

 

Wat als ik twijfel?

Stel dat je voornemens bent om een nieuwe kantoorvloer te laten leggen in je bedrijfspand, dan kunnen we ons voorstellen dat je twijfelt over het feit of het nodig is de ondervloer eerst te egaliseren. Ook wanneer deze relatief vlak is of je bijvoorbeeld over de huidige vloer wilt heen leggen, kan het nodig zijn deze eerst te egaliseren. Je kunt daarom beter even iemand met de juiste kennis langs laten komen om te beoordelen wat in deze specifieke situatie het beste is. Vaak kan het wel egaliseren wanneer het niet nodig was geweest geen kwaad, andersom natuurlijk wel.