3 juni 2024

Kan ik voor iedere vloer dezelfde egaline gebruiken?

Ga jij een nieuwe vloer leggen en moet de ondervloer eerst geëgaliseerd worden? Dan is het wel handig te weten of je voor iedere vloer dezelfde egaline kunt gebruiken. Zo is het afhankelijk van het type ondervloer, de uiteindelijke vloer en nog veel meer factoren. Omdat we niet graag zouden willen dat je straks een prachtige vloer hebt gelegd, maar er na een aantal weken achter komt dat je eigenlijk een andere egaline had moeten gebruiken, willen we je graag precies vertellen waar je allemaal rekening mee moet houden. Je kunt je wel voorstellen dat wanneer je kiest voor een gietvloer met een gietvloer prijs van tussen de 50 en 90 euro per vierkante meter, je niet zit te wachten dat deze straks om wat voor reden dan ook niet helemaal voldoet aan de normale kwaliteitsnormen doordat er een verkeerde egaline is gebruikt.

Welke ondervloer heb je?

Een van de factoren die bepalen welke egaline je nodig hebt, is de ondervloer die moet worden vlak gemaakt. Je kunt je voorstellen dat hout een andere egaline nodig heeft, dan een ruwe betonvloer. Ook moet je nadenken over het vochtgehalte van de vloer. Is de ondervloer droog of vochtig? Sommige egalines zijn geschikt voor vochtige ondervloeren, terwijl andere dat niet zijn. Stel dat je ondervloer structureel vochtig is, omdat de vloer onder de woning dit ook is, dan zal je een andere egaline moeten gebruiken, dan wanneer je op een appartement 2 hoog woont. Het laatste waar je rekening mee moet houden, is de mate van oneffenheden. Er zijn namelijk egalines met verschillende maximale laagdiktes, die geschikt zijn voor kleine of grote oneffenheden.

Welk type vloer ga je leggen?

Naast het type ondervloer, bepaalt ook de uiteindelijke vloer welke egaline je nodig hebt. Kies je voor laminaat, PVC, een gietvloer of misschien wel vloerbedekking? Kijken we naar de gemiddelde gietvloer prijs per vierkante meter, dan ligt deze beduidend hoger dan bij een gemiddeld stuk tapijt. Je kunt je dus wel voorstellen dat de kwaliteit van de egaline dan ook anders is. Je wilt niet dat je gietvloer kwalitatief minder is, doordat je niet de juiste egaline hebt gebruikt. Wat ook een rol speelt, is of je vloerverwarming laat installeren. Het is namelijk wel prettig dat je kiest voor egaline dat de warmte goed geleid. Anders kost dit je onnodig veel energie.

Aanvullende wensen

Het kan zijn dat je aanvullend nog een aantal wensen hebt. Zo zien we vaak dat wanneer er met spoed een reparatieklus moet worden uitgevoerd, bijvoorbeeld in een bedrijfsruimte, het belangrijk is dat de egaline zo snel mogelijk droog is, zodat de uiteindelijke vloer kan worden gerepareerd. Ook spelen zaken zoals de chemische bestendigheid een rol. In een omgeving waarbij de vloer regelmatig wordt blootgesteld aan bijvoorbeeld chemische middelen, zal deze een andere samenstelling moeten hebben, dan wanneer het gaat om een vloer in huis. Zo is het dus wel belangrijk om voor jezelf na te denken aan welke eisen je vloer moet voldoen, zodat op basis daarvan ook de juiste egaline kan worden gebruikt voor het beste resultaat.