14 februari 2024

Alles wat je moet weten over het egaliseren van  vloertegels 

De vloer is natuurlijk een van de belangrijkste onderdelen van je woning. Een vloer draagt niet alleen voor een groot deel bij aan je algehele interieurstijl, maar tegelijkertijd moet deze praktisch zijn en bij je gezin passen. Als je bijvoorbeeld een gezin met veel jonge kinderen hebt, dan kun je beter voor vloertegels dan vloerbedekking gaan. Vloertegels zijn namelijk gemakkelijker te reinigen. 

Maar misschien zit je er ook over na te denken om je vloertegels te egaliseren. Maar wat is dit precies? Welnu, als je een tegelvloer laat egaliseren, dan wordt er een laag egaline aangebracht. Deze laag wordt gebruikt om beschadigingen en oneffenheden weg te werken. Maar wat moet je allemaal weten over het egaliseren van je vloertegels? 

Een tegelvloer egaliseren is vrijwel altijd mogelijk

Veel mensen die tegels aankopen, bijvoorbeeld bij www.tegelsinhuis.nl, vragen zich in eerste instantie af of het egaliseren van vloertegels überhaupt wel mogelijk is. In de meeste gevallen is dit gelukkig mogelijk. 

Maar een tegelvloer egaliseren is vaak wel ingewikkelder dan een ander type vloer egaliseren en om die reden is het altijd verstandig om een vakman in te schakelen. Wil je toch liever zelf egaliseren? Win dan advies van experts in, want anders beschadig je de vloer en daar zit je niet op te wachten. 

Het egaliseren is weliswaar mogelijk, maar tegelijkertijd wordt het niet vaak gedaan. Dit komt omdat veel mensen het karakter van de tegels willen behouden en met een egaliseerlaag zijn de voegen niet meer zichtbaar. 

De voordelen van een tegelvloer egaliseren 

Maar welke voordelen brengt het egaliseren van een dan precies met zich mee? In de eerste plaats is het egaliseren van een tegelvloer raadzaam wanneer er sprake is van oneffenheden. Dit is niet alleen gevaarlijk, je struikelt dan immers sneller, maar tegelijkertijd ziet het er niet mooi uit. 

Je vloer kan ook te maken krijgen met vochtproblemen en daar zit je al helemaal niet op te wachten. Vochtproblemen beschadigen namelijk niet alleen de vloer, maar zijn tegelijkertijd ook zeer slecht voor je gezondheid. Veel schimmels zijn namelijk zeer voor je luchtwegen. Zeker mensen die te maken hebben met chronische luchtwegaandoeningen zijn kwetsbaar. Met het egaliseren van een vloer kun je vochtproblemen gelukkig voorkomen. De laag beschermt de vloer namelijk tegen optrekkend vocht. 

Enkele afsluitende woorden over egaliseren 

In dit artikel zijn we dieper ingegaan op het egaliseren van vloertegels. We hebben eerst uitgelegd wat egaliseren precies is. Daarna zijn er enkele veelgestelde vragen over vloertegels behandeld. 

Het egaliseren van een tegelvloer is in principe altijd mogelijk, maar je hebt wel specialistisch kennis nodig. Het egaliseren is vooral handig voor oneffen vloeren of wanneer je vaak te maken hebt met vochtproblemen.