Droogtijd na egaliseren

Het is een veelgestelde vraag: “ Wat is de droogtijd na egaliseren?” Je wilt immers niet je net gelegde vloer beschadigen. Hoe lang het duurt voordat het egalisatiemiddel droog is, hangt af van je vloer.

Hoelang moet de vloer drogen na het egaliseren?

De droogtijd na egaliseren is vrij lang. Het duurt uren voordat het middel opgedroogd is. Soms wordt een richtlijn van twaalf uur aangehouden, maar de meeste klusbedrijven kiezen voor de veiligere optie van twaalf uur.

Je kunt zelf uitrekenen hoe snel de vloer droog zal zijn. Dit kun je doen door de dikte van de laag keer twaalf te doen. Met andere woorden: een millimeter egaliseercement droogt in ongeveer twaalf uur.

Soms kan het niet anders: er moet een dikke laag egaliseercement op de vloer. In dat geval duurt het even voordat het droog is. In bepaalde gevallen wordt er weleens sneldrogend egaliseercement gebruikt. Dat is wat sneller droog.

Droogtijd na egaliseren

Na het egaliseren en uitharden niet tevreden?

Het kan zijn dat de vloer nog niet helemaal naar wens is. Dat is geen groot probleem: na het drogen van de specie kan er nog een nieuwe laag worden gelegd. Eventueel kan dat ook met een egalisatiepomp. Zo’n pomp verdeelt het egaliseermiddel op een gelijkmatige manier, waardoor het resultaat nog strakker is.

Bespreek met de specialist of dit een optie is. Ook hier geldt dat de nieuwe laag nog 24 uur na het vloer egaliseren zal moeten drogen. Wacht daarom nog even met het betreden van de ruimte of het definitief leggen van bijvoorbeeld pvc of marmoleum.

De veilige marge

Als je er echt zeker van wilt zijn dat de vloer mooi gaaf wordt en goed genoeg droogt: wacht een aantal dagen. Een dag of vijf is zeker voldoen. Je kunt zelf controleren of er nog vocht in de egalisatielaag zit, door er een stukje plastic op te stoppen. Dit stukje plastic breng je rondom de tape aan. Als er na een dag nog condens tegen het plastic zit, is de vloer nog niet goed genoeg uitgedroogd.

Vraag het de professional

Niet zeker of de vloer al goed droog is? Of hoe lang het uitharden zal duren? Vraag het aan de professional. Deze heeft kijk op het verloop van het proces. De droogtijd is niet alleen afhankelijk van de laagdikte, maar ook van de omgevingstemperatuur. Als het om een laag van een centimeter gaat, is het soms al noodzakelijk om tot een week te wachten.

 

Wil jij ook een gratis prijsindicatie? Kom in contact met de specialist uit jouw regio.

Voornaam*
Email*
Postcode*

Soort klus: vloer verwijderenegaliseren

Type gebouw

Eventuele opmerkingen

Wesley

Bij egaliseren.nl zit je goed!

 

1000+ tevreden klanten

 

Ontvang een scherpe offerte  

 

Professionals uit jouw regio