30 oktober 2019

Deze fouten maken van het leggen van een vloer een ramp


Het leggen van een vloer lijkt zo simpel: een pak (klik)laminaat kopen, en beginnen met leggen. Halverwege kom je erachter dat de vloer toch niet helemaal strak ligt, of dat je net niet helemaal uitkomt. Dat is vervelend en maakt het leggen van een mooie, strakke vloer een ramp. Egaliseren.nl zet de meest gemaakte fouten op een rij.

Ongelijke ondergrond

Het grootste, meest voorkomende probleem is een ongelijke ondergrond. Niets is vervelender bij het leggen van een vloer dan erachter komen dat er oneffenheden zichtbaar zijn. Meestal worden deze veroorzaakt door een ongelijke ondergrond. Zeker bij een pvc-vloer is het heel belangrijk dat de ondergrond egaal is. Voor het leggen van laminaat en parket moet je de vloer meestal ook eerst egaliseren, omdat een goede ondervloer de juiste bescherming en ondersteuning biedt.

De vloer niet laten acclimatiseren

De meeste doe-het-zelvers zijn ijverig en willen direct aan de slag. Het is aan te raden om de vloer minimaal 48 uur in de ruimte te leggen waar hij uiteindelijk komt te liggen. Zo kan de vloer goed acclimatiseren. Bij temperatuurverschil kan een vloer namelijk gaan ‘werken’. Oftewel: de vloer zet uit of krimpt. Geef de vloer even de tijd en je hebt geen last meer van kieren, bollingen of zelfs scheuren. Zeker bij pvc en laminaat is dit van belang.

Geen rekening gehouden met snijverlies

Koop je een nieuwe vloer? Houd dan rekening met het snijverlies. Niemand komt bij het leggen van een vloer precies uit. Er blijft soms een stuk plank over, die te klein is om op een volgende baan te leggen. Standaard is het snijverlies ongeveer 7 procent. Voorkom dat je bijna klaar bent en toch net strandt: bestel een beetje extra.

Te strak tegen de muur

Zoals beschreven, kan een vloer uitzetten. De vloer acclimatiseren is altijd een goed idee, maar de vloer moet ook genoeg speling bij de muur hebben. Je kunt het best uitgaan van een centimeter tussen de vloer en de muur.

Een ramp voorkomen

Zie je er tegenop, of denk je dat het niet goedkomt? Dan kun je op Egaliseren.nl een vakman vinden om de vloer in orde te maken. Je vindt op deze site scherpe offertes van ervaren vakmensen, bij jou uit de buurt.