14 maart 2023

Groots en klein isoleren: besparen op de energierekening doe je zo

Ga je je huis renoveren? Je kunt dan bijvoorbeeld de vloer aanpassen met behulp van de werkwijze egaliseren. Als je dan toch bezig bent, is het verstandig om direct ook de vloer te isoleren. Eventueel kun je het hele design van je aanpassen tijdens de renovatie, zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een ecologisch interieurontwerp. Onderdeel hiervan is natuurlijk het isoleren van je woning, waarvoor je onder meer gebruik kunt maken van een raamdecoratie schuifpui. In dit artikel lees je nog meer manieren om je huis te isoleren.

Spouwmuren

Warmte zal altijd van een warme naar een koude ruimte stromen, dus hoe kouder het buiten is, hoe sneller de warmte uit je huis zal ontsnappen. Huizen die vanaf de jaren 90 zijn gebouwd, hebben meestal muurisolatie, maar oudere huizen verliezen mogelijk veel warmte. Dit is ook mogelijk als je geen raamdecoratie schuifpui hebt geplaatst. De meeste soorten muren kunnen worden geïsoleerd, hoewel je moet bepalen wat voor soort muren je hebt. Als een huis na 1920 is gebouwd, heeft het waarschijnlijk spouwmuren (twee muren met een opening ertussen). Door deze wanden te isoleren, voorkom je dat je warmte verliest aan de buitenlucht.

Vloeren

De kieren tussen vloeren en plinten kun je zelf afdichten met bouwkit, wat je ook moet doen bij raamdecoratie schuifpui. Oudere huizen hebben vaker zwevende houten vloeren, die kunnen worden geïsoleerd door de vloerplanken op te tillen en isolatie van minerale wol te leggen, ondersteund door netten tussen de balken. Tevens kun je nadenken of het egaliseren van de vloer noodzakelijk is. Veel woningen, vooral de nieuwere, krijgen een massieve betonnen begane grond. Dit kan worden geïsoleerd wanneer het moet worden vervangen, of er kan een stijve isolatie bovenop worden gelegd. Vloeren van kamers op de bovenverdieping hoeven niet te worden geïsoleerd als ze zich boven verwarmde ruimtes bevinden, maar het is een goed idee om die boven onverwarmde ruimtes, zoals garages, te isoleren.

Dak en zolder

Het isoleren van het dak en/of de zolder is een eenvoudige en effectieve manier om warmteverlies en verwarmingskosten te verminderen, en het zou zichzelf vele malen moeten terugbetalen. Als de toegang gemakkelijk is en de zolderbalken regelmatig zijn, kun je rollen isolatie van minerale wol gebruiken. Dit houdt je huis warmer, maar maakt de dakruimte erboven kouder, wat betekent dat leidingen en watertanks in de zolder sneller kunnen bevriezen, dus je zult ze ook moeten isoleren. Heb je op de zolder ramen? Plaats hier dan raamdecoratie schuifpui voor nog meer isolatie.

Tochtisolatie

Tochtisolatie is een van de goedkoopste en meest effectieve manieren om energie te besparen, en het is net zo eenvoudig als het gebruik van afdichtmiddel om ongewenste openingen te dichten rond gebieden zoals ramen en deuren, en rond leidingen die naar buiten leiden. Raamdecoratie schuifpui helpt op dit gebied ook goed, hierdoor ontsnapt er namelijk minder warmte door de ramen van de schuifpui. Het is een groot voordeel dat het plaatsen van tochtisolatie vaak erg goedkoop is, al is het kopen van een raamdecoratie schuifpui toch nog wel enigszins duur.

1 Comment

  • bwerpipes in kirkuk, 14 april 2024
    Reply

    Optimize Your Farm’s Water Management with Bwer Pipes: Bwer Pipes offers a comprehensive range of irrigation solutions designed to help Iraqi farmers maximize water efficiency. Our reliable sprinkler systems and durable pipes ensure uniform water distribution, promoting healthier crops and sustainable farming practices. Explore Bwer Pipes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *